Sinds 1998 zet de vzw Belgisaan zich in met humanitaire projecten in het Noordoosten van Thailand. De oprichter en drijvende kracht van dit project is Emmanuel Colyn.

Studiebeurzen en voedselprogramma
De hoofdactiviteit is het verzamelen van studiebeurzen voor arme leerlingen, zodat ze de kans krijgen om te studeren. Voor de arme scholieren uit de lagere scholen heeft Belgisaan het "Foodprogram", waardoor deze kinderen ieder dag een gratis maaltijd krijgen op school.
Door de jaren heen heeft Belgisaan al meer dan 350 studiebeurzen uitgereikt alsook een 50-tal "Foodprograms". Via deze studiebeurzen of "Food programs" wordt niet alleen het kind, maar ook vaak de ganse familie geholpen.

Andere projecten
Belgisaan heeft ter plaatse nog tal van andere projecten zoals het renoveren van scholen, het verlenen van assistentie en medische hulp aan de arme bevolking, het geven van een opleiding voor de leerkrachten ter plaatse, de aankoop van een schoolbus voor scholieren uit de afgelegen dorpen, het organiseren van schoolreizen en uitstappen, het aanleggen van een groentetuin en varkens- en kippenkwekerij in de scholen, sanitaire en waterzuiveringsinstallatie in een school, gratis klerenbedelingen (afkomstig uit België) alsook het verdelen van voedsel, drinkwater, schoolmateriaal en speelgoed.

Opvolging ter plaatse
Ongeveer 4 x per jaar gaat Belgisaan ter plaatse voor de verdeling van de studiebeurzen en opvolging van de studenten en de projecten.

Belgisaan in België
In en buiten Middelkerke zijn er tal van activiteiten om mensen te zoeken en motiveren die peter of meter willen worden van een Thaise student. Belgisaan staat ook met een stand op verschillende evenementen, wereldmarkten, kerstmarkten, het Landbouwweekend en op veel andere plaatsen om extra middelen te verzamelen zodat extra studiebeurzen, "Food programs" en projecten kunnen gerealiseerd worden. Daarnaast gaat Belgisaan regelmatig uitleg geven in de scholen over het leven van een kind in Thailand om op die manier de kinderen een beter inzicht te geven hoe het leven daar is. Ook helpt Belgisaan met het contact en de uitwisseling tussen de leerlingen van het 6de leerjaar uit Slijpe, Westende en Handzame met hun leeftijdsgenoten uit Thailand. Ook in Thailand is Belgisaan regelmatig in de scholen.

Thailand

 

De streek I-San

 

Provincie Udon Thani

Motivatie
Dankbaarheid van de bevolking in Thailand, de studenten die hun diploma's behalen, lagere scholieren die toch naar school gaan omdat ze door het "Food program" ieder middag eten krijgen en dus gezonder en vrolijker zijn, zieke en ondervoede baby's die dankzij de melkpoeder, papfles en zuiver fleswater meer gezond zijn en de glimlach dat die mensen en kinderen geven. Dit alles drijft de vrijwilligers van vzw Belgisaan om zich blijvend hard in te zetten!